Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι υποκατάστατα της οδοντικής ρίζας και εμφυτεύονται μέσα στη γνάθο στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια έχουν εξαχθεί.Σήμερα αποτελούν τον πιο σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιων που χάθηκαν.                         

Τι μας προσφέρουν τα εμφυτεύματα;

Με τη βοήθεια των εμφυτευμάτων μπορούμε:

 • Να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν, χωρίς να τροχίσουμε τα διπλανά υγιή δόντια (όπως με τις κλασσικού τύπου γέφυρες).
 • Να κατασκευάσουμε ακίνητη προσθετική εργασία (γέφυρα) σε περιπτώσεις που με την κλασική προσθετική μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνο κινητή (αφαιρούμενη) οδοντοστοιχία.
 • Σε περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια από το στόμα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με τη τοποθέτηση 2-4 εμφυτευμάτων σε κάθε γνάθο.

Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την μασητική λειτουργία, την ομιλία και την αισθητική, χωρίς να δημιουργούν την αίσθηση ξένου σώματος.

Με τα εμφυτεύματα, αισθάνεται κανείς ότι έχει αποκτήσει ξανά τα φυσικά του δόντια.

Πως τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;

Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι μία σύνθετη ιατρική πράξη υψηλής τεχνικής και πραγματοποιείται από ομάδα ειδικών.

Μία τυπική διαδικασία αποκατάστασης με εμφυτεύματα περιλαμβάνει:

 • Εξέταση και διάγνωση:λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ακτινογραφίες (ή αξονική τομογραφία αν κριθεί απαραίτητο), αποτυπώματα μελέτης και σχεδιασμός της αποκατάστασης.
 • Χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων:γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο, με τοπική αναισθησία.
 • Αναμονή για την πλήρη ενσωμάτωση:τα εμφυτεύματα παραμένουν κάτω από τα ούλα συνήθως 2 μήνες αν πρόκειται για την κάτω γνάθο και 3 μήνες για την άνω γνάθο, ώστε να ενωθούν πλήρως με το οστό. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής συνήθως φορά προσωρινές αποκαταστάσεις.

Τελική αποκατάσταση:ο οδοντίατρος σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο κατασκευάζει και τοποθετεί τα καινούργια δόντια πάνω στα εμφυτεύματα. Δόντια μέσα σε μια μέρα με εμφυτεύματα: είναι δυνατόν;

Μέχρι πρόσφατα, μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων περιμέναμε 2-5 μήνες μέχρι να ενσωματωθούν τα εμφυτεύματα στη γνάθο και στη συνέχεια τοποθετούσαμε την προσθετική εργασία (δηλαδή τα τεχνητά δόντια) πάνω στα εμφυτεύματα. Κατά την περίοδο της αναμονής, ο ασθενής χρησιμοποιούσε την παλαιά του οδοντοστοιχία ή μια άλλης μορφής προσωρινή αποκατάσταση (συνήθως αφαιρούμενη) που δεν στηρίζονταν στα εμφυτεύματα.

Σήμερα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα και την ίδια μέρα ή την επόμενη να βάλουμε μία ακίνητη προσθετική εργασία (μεταβατική ή μόνιμη). Η τεχνική λέγεται άμεση φόρτιση. Με την τεχνική αυτή μπορούμε:

 • Να τοποθετήσουμε σταθερή προσθετική εργασία σε κάποιον που δεν έχει καθόλου δόντια, μέσα σε μια μέρα
 • Να κάνουμε εξαγωγή ενός ή περισσότερων δοντιών και αντικατάστασή τους αυθημερόν

Άμεση φόρτιση δε μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη του περιστατικού και εκτίμηση διαφόρων παραμέτρων, όπως η ποιότητα και ποσότητα του οστού της γνάθου, η σύγκλειση κ.λπ.

Ποιές οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

 • Το οστό της γνάθου να είναι υγιές και να έχει επαρκή πυκνότητα και ύψος (ελέγχεται ακτινογραφικά). Σε περίπτωση που το οστό δεν επαρκεί για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ίσως χρειαστεί οστική ανάπλαση
 • Τα ούλα να είναι υγιή ή αν υπάρχει περιοδοντική νόσος να είναι υπό έλεγχο.
 • Το άτομο στο οποίο θα τοποθετηθούν να είναι ικανό να τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής (να μπορεί να χειρίζεται οδοντόβουρτσα, το οδοντικό νήμα, κ.λπ.).
 • Να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην γενική υγεία, π.χ:
 1. Διαβήτης μη ελεγχόμενος ή άλλες μεταβολικές παθήσεις.
 2. Υπερπαραθυροειδισμός.
 3. Παθήσεις του κολλαγόνου ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.Ασθένειες που επηρεάζουν την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού και το αμυντικό του σύστημα.

* Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη.

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Η επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων διαρκεί 1-2 ώρες και είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς χορηγείται τοπική αναισθησία. Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις (ελαφρό πρήξιμο της περιοχής, πόνος, κ.λπ.) που είναι ήπιες, ελέγχονται πλήρως με παυσίπονα και διαρκούν 3-4 ημέρες.
Οι ασθενείς μας περιγράφουν τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις σαν αυτές που ακολουθούν μια απλή εξαγωγή δοντιού.

Υπάρχει περίπτωση να απορριφθούν τα εμφυτεύματα από τον οργανισμό;

Το καθαρό τιτάνιο, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα, είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ιατρική (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική) διότι είναι απόλυτα βιοσυμβατό και δεν μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό.  Για το λόγο αυτό τα οδοντικά εμφυτεύματα, όταν τοποθετούνται σωστά και εκεί όπου υπάρχει ένδειξη, έχουν ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 95%. Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που ένα εμφύτευμα δεν ενσωματωθεί, το οστό της γνάθου παραμένει


Οστική ανάπλαση

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το κόκαλο της γνάθου δεν είναι αρκετό για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται

 • σε ανατομικούς λόγους, όπως μεγάλα ιγμόρεια, μικρό ύψος γνάθου
 • σε φλεγμονή που είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν στην περιοχή π.χ. απόστημα
 • σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα
 • στην παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την εξαγωγή του φυσικού δοντιού.

Στις περισσότερες από αυτές τις  περιπτώσεις μπορούμε να παρακάμψουμε το πρόβλημα της έλλειψης οστού με διάφορες χειρουργικές τεχνικές που έχουν στόχο την ανάπλαση της γνάθου. Αυτό μπορεί να γίνει με τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων συνθετικών ή προερχόμενων από τον ίδιο τον ασθενή, σε συνδυασμό με ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου ή και με άλλες τεχνικές.

Συνήθως η οστική ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, χωρίς καμία ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως, εάν η έλλειψη οστού είναι πολύ μεγάλη, σε πρώτη φάση γίνεται η οστική ανάπλαση και μετά από μερικούς μήνες τοποθετούνται τα εμφυτεύματα.